Å-forstå-muslimske-begravelsesskikker

Å forstå muslimske begravelsesskikker

I islam spiller Koranen en sentral rolle i forståelsen av døden og dens betydning. Ayah مِنْهَا خَلَقْنَاكُمْ وَفِيهَا نُعِيدُكُمْ وَمِنْهَا نُخْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَی (20:55) er et sentralt vers i denne sammenhengen.

Dette verset trekker en klar linje mellom menneskets opprinnelse, retur og fremtidige gjenoppstandelse. Det understreker at:

Dødens rolle i islam:

Døden anses ikke som slutten på eksistensen i islam, men snarere som en overgang fra det jordiske til det hinsidige. Muslimer tror på et liv etter døden der de vil bli holdt ansvarlige for sine handlinger i dette livet.

Al-Muslimsk Begravelsesbyrå Balsamering

Fra bortgang til begravelse

I islam vektlegges det at en avdød begraves så raskt som mulig. I muslimske land foregår begravelsen ofte samme dag som dødsfallet. I Norge derimot, er det vanligvis en viss ventetid på noen dager.

En muslims siste reise

Hva er en islamsk begravelse?

Den muslimske begravelsen, kjent som “Janazah” på arabisk, er en høytidelig og verdig prosess basert på islamsk tro og tradisjoner. Den omfatter ulike ritualer og handlinger som gjenspeiler viktigheten av å hedre den avdøde og gi trøst til de etterlatte. Fra forberedelsen av kroppen til den endelige begravelsen, har hvert stadium i begravelsen dyp mening og utføres med respekt og ærbødighet.

Denne artikkelen tar sikte på å gi leseren en dypere forståelse av de ulike aspektene ved en muslimsk begravelse. Enten du er en ikke-muslim som ønsker å lære mer om denne praksisen, eller en troende som søker veiledning og trøst i en sorgperiode, vil vi belyse de vakre ritualene fra forberedelsen av den avdøde til selve begravelsesseremonien og sørgeperioden etterpå.

De fleste muslimske begravelser preges av enkelthet, verdighet og rask gjennomføring for å vise respekt for den døde og de etterlattes sorg. Det er viktig å bemerke at det kan være kulturelle variasjoner innen forskjellige muslimske samfunn, men de grunnleggende prinsippene og ritualene forblir de samme.

Muslimsk begravelse: En veiledning

1.Forberedelser og vask (Ghusl):

 1. Den avdøde vaskes grundig i en seremoniell rituell renselse kalt “ghusl”. Dette gjøres av samme kjønn som den avdøde, vanligvis av familiemedlemmer eller personer i samfunnet som er kjent med prosedyren.
 2. Vaskingen utføres minst tre ganger, og starter fra høyre side av kroppen. Håret og skjegget til den avdøde kan også vaskes og kjemmes.
Al-Muslimsk Begravelsesbyrå - Hva er obdusjon

2.Svøping (Kafan):

 1. Etter vasken blir den avdøde svøpt i en enkel, hvit klut kalt “kafan”. For menn brukes tre hvite kluter, mens kvinner svøpes i fem stykker. Klærne skal være enkle og uten noen sømmer, knapper eller lignende.
 2. Formålet med denne enkle påkledningen er å understreke likhet og ydmykhet foran Allah.
Al-Muslimsk Begravelse Svøping Kafan

3.Bønn (Salat al-Janazah):

 1. Det holdes en spesiell begravelsesbønn, kjent som “Salat al-Janazah”. Denne bønnen er kort og består av fire tekbir (å si “Allahu Akbar”), noen bønner og en stillferdig resitasjon av Al-Fatiha (den første suraen i Koranen).
 2. Bønnen utføres stående, i motsetning til de vanlige islamske bønnene som inkluderer bøying og kneling.
Bønn Salat al-Janazah Al-Muslimsk begravelsesbyra

4.Begravelse (Defin):

  1. Etter bønnen blir den avdøde fraktet til gravstedet. I mange muslimske samfunn bæres kisten av sørgende som tar korte skritt.
  2. Graven skal graves slik at den avdøde ligger på høyre side med ansiktet vendt mot Mekka (Qibla).
  3. Når den avdøde senkes i graven, resiteres det ofte bønner og vers fra Koranen. Graven fylles deretter igjen med jord.
Begravelse Defin Al-Muslimsk Begravelsesbyrå

5.Etter begravelsen:

  1. Det er vanlig å be og resitere Koranen for den avdøde. Mange muslimske samfunn har en tre-dagers sørgeperiode kalt, hvor venner og familie samles for å støtte hverandre og minnes den avdøde.
  2. Det er viktig å utføre velgjørenhet og gode gjerninger til minne om den avdøde, da dette antas å gi dem belønning i etterlivet.
Etter begravelsen Al Muslimsk Begravelsesbyrå

Andre viktige punkter:

 1. Kremasjon er ikke tillatt i islam.
 2. Sorgperioden varer vanligvis i 3 dager, men de nærmeste familiemedlemmene sørger i lengre tid.
 3. Minnesamvær er ikke vanlig, men familie og venner kan komme med mat og støtte til de etterlatte.
 4. Det er viktig å vise respekt under en muslimsk begravelse ved å kle seg anstendig og unngå å snakke eller le.

Hvordan vise respekt i en muslimsk begravelse som ikke-muslim?

En muslimsk begravelse er en religiøs seremoni med dyp kulturell betydning. Som ikke-muslim er det viktig å vise respekt for de sørgende og de religiøse skikkene som følges. Her er noen tips for å oppføre deg på en passende måte:

Før begravelsen:

 1. Kle deg konservativt: Mørke, nøytrale klær er passende. Unngå stramme, avslørende antrekk eller klær med sterke farger eller mønstre.
 2. Lær om de grunnleggende ritualene: Få en grunnleggende forståelse av hva som skjer under en muslimsk begravelse, for eksempel rekkefølgen på seremonien og betydningen av ritualene.
 3. Spør om du er usikker: Hvis du er usikker på noe, er det bedre å spørre en venn av familien eller en begravelsesarrangør på forhånd. Unngå å gjette eller gjøre antagelser.

Under begravelsen:

 1. Kom i tide: Vær punktlig og unngå å forstyrre seremonien ved å ankomme sent.
 2. Respekter stillheten: Begravelsen er en tid for ro og refleksjon. Unngå å snakke høyt eller bruke telefonen.
 3. Fjern skoene: Det er vanlig å ta av seg skoene før du går inn i bønnerommet eller gravlunden.
 4. Følg kjønnssegregering: I noen tilfeller kan menn og kvinner være adskilt under seremonien. Følg instruksjonene fra begravelsesarrangørene.
 5. Vær respektfull under bønnen: Stå stille og vær respektfull under bønnen. Unngå å krysse armene eller lage forstyrrelser.
 6. Del kondolanser: Tilby dine kondolanser til familien til den avdøde på en respektfull og oppriktig måte.
 7. Gi blomster: Det er vanlig å gi blomster eller donere til veldedighet i den avdødes navn.

 

Etter begravelsen:

 1. Del et måltid: Noen ganger tilbyr familien et måltid etter begravelsen. Det er en fin måte å vise støtte og respekt på.
 2. Unngå å snakke om den avdøde på en negativ måte: Fokuser på positive minner og uttrykk din respekt for den avdøde.
 3. Vær tålmodig: Sørgeprosessen kan ta tid. Vær tålmodig og støttende overfor de sørgende.

Husk at det viktigste er å vise respekt for de sørgende og den avdødes tro. Ved å følge disse tipsene kan du bidra til at begravelsen blir en meningsfull og respektfull opplevelse for alle involverte.

0

Syed Rizwan